HOVEDSIDEN Nyheter Åpningstider og parkering www.visitHokksund.no Aktuelle linker Kontakt oss Bildegallerier Opplevelser

 

Spiller barneteater i en alder av 85 år

Annemor var bestevenninne med en russisk krigsfange i Hokksund under 2. verdenskrig. Nå, 75 år etter, spiller hun juleforestilling i de samme lokalene.

Hokksund Byteater spiller også i år det populære barnestykket «Da julegrøten forsvant» i lillesalen på Arbeidern under Jul i Gamle-Hokksund.

 

Førstkommende helg - 25. og 26. november - er det klart for årets «Jul i Gamle – Hokksund» på Arbeidern- Frivillighetens hus, i Gamle-Hokksund..
For Gamlenissen Anne-Marie Kristoffersen (85), bedre kjent som Annemor, har spillestedet en spennende og unik historie.
 
Året er 1943 – og russiske krigsfanger blir internert på «Arbeidern» i Gamle-Hokksund.
 
Anna var 10 år da de møttes, og var det eneste barnet i fangeleiren. Sammen med moren og stefaren bodde de på et trangt rom, som de delte med to andre familier. Annemor slapp inn bakveien i leiren, fordi onkelen og tanten hennes var vaktmestere på Arbeidern.
 
Det uvanlige vennskapet mellom barna - på tvers av krigens skillelinjer, skjedde med de tyske vaktmannskapenes velsignelse.
 
I 1999, oppsøkte Anna, som da var 65 år og bodde i Kiev, den Norske ambassaden der. De formidlet kontakt med historielaget i Årdal, som igjen tok kontakt med Vestlandets «Tore på sporet» forfatteren - Michael Stokke. Grunnen til at kontakten først ble formidlet dit, var at Anna og familien, først ble satt i fangeleir der. Her ble de voksne fangene gjennom tvangsarbeid, ble brukt til å bygge opp aluminiumsverket.
 
Stokke kontaktet DT og BB og gjennom en etterlysning der, hvor Anna forteller at hun gjerne vil komme i kontakt med sine redningsmenn, gjenkjenner Anne-Marie Kristoffersen bildet av seg selv og noen av fangene, og tar kontakt.
 
8. mars 1999, publiserer Tore Shetelig en reportasje i Drammens tidende, om Anna og Annemor, og det er fra denne reportasjen jeg har hentet mange av mine opplysninger.
 
Annemor forteller at etter de traff hverandre på slutten av 1943, var de sammen så å si hver dag. De lekte mye, og at Anna ofte var invitert hjem til de på middag. En middag husker hun spesielt godt. Broren hennes hadde bursdag, og moren hadde klart å fått tak i noe kjøtt, til lapskausen. Men i lapskausen, var det også puttet noen kålrabibiter. Da Anna oppdaget kålrabien, begynte hun å gråte, og ville ha den fjernet. Årsaken var at hun i flere år som fange, hovedsakelig hadde fått servert kålrabi, og stort sett ikke noe annet, til middag. Det er mange og sterke minner knyttet til disse årene.
 
I Hokksund ble stefaren satt til skogshogst og annet straffearbeid. Store deler av Kantum ble snauhogd av Russiske fanger.
 
Ved krigens slutt, satt det 91 menn og åtte kvinner samt to barn i leieren på Arbeidern. De enslige mennene lå i køyesenger i selve salen, mens tre familier på til sammen ni mennesker, bodde på et lite rom i andre etasje. Det andre barnet var Annas babybror, som ble født i Vestfossen under krigsdagene.
 
Annemor forteller at det siste hun så av Anna var den klassiske farvelscenen med vinking gjennom et togvindu i Oslo, men først delte de fredsgleden sammen. Et minne har brent seg inn på netthinnen for godt:
 
Synet av det Norske flagget som heises på flaggstangen på Arbeidern 8. mai 1945, og Norge er atter fritt – nesten for godt til å være sant. Om kvelden feiret de med sild og poteter – både Nordmenn og Russiske eks.-fanger, med dekket langbord i gaten utenfor Arbeidern.
 
Stor julemarked på Arbeidern
Til helgen er det ikke langbord med sild og poteter, som blir dekket der utenfor Arbeidern, men ponnier pyntet med nisseluer, NVIO, veterangutta med bålkaffe og nissemor som deler ut godteposer til spente unger.
 
Inne i salen, der engang bortimot 100 russiske krigsfanger hadde sitt «hjem», er det varmt og godt. Farger og glade mennesker som går rundt og gjør sine julegaveinnkjøp fra julestemte utstillere som har kommet denne helgen for å selge sine produkter, møysommelig laget gjennom året.
 
I motsetning til hvordan det den gang var, er det overflod og velstand som preger salen, og godt er det. Vi er heldige og har vunnet det store loddet i lotto, som kan ha det slik som dette i 2017.
 
Ute i foajeen, er det amatørkafe med barnevennlige priser. Det er nemlig fortsatt omsorg som gjelder på Arbeidern, og i lillesalen forbereder Hokksund ByTeater seg atter en gang til å spille den hyggelige familieforestillingen «Da julegrøten forsvant». Og der - i stua til nissene, der sitter Annemor - snart 86 år og er med å spiller teater, enda en gang.
 
Det ikke første gangen Annemor er på de skrå bredder. Allerede som lita jente, turnerte hun rundt omkring med sin flotte sangstemme. Ja, Annemor var faktisk en av landets første barnestjerner! Sang, musikk og teater har i alle år, vært et viktig element i livet hennes, og merittlisten over revynummer hun har vært med i, er ikke liten.
 
Vi i Hokksund ByTeater er utrolig stolte og glade for, at Annemor også i år har ork og lyst til å være med oss på scenen, håper mange tar turen til Arbeideren denne helgen.
 
Elin Støa >>  Nyhetsarkivet
 >>  Abonner
tilbake       Print Utskriftsvennlig versjon

HVA SKJER
 
 
December 2018
ma  ti on to fr

 


LINKER


Lokal nettavis for
Øvre og Nedre Eiker

Aktivitetskalender
for Øvre Eiker

Visitvestfossen.no

Visitmjondalen.no


Blomsterparlamentet

Reiselivsbrosjyre for DrammensregionenTuristbrosjyre for Øvre Eiker kommune 2014 
Medlemssider:
Brukernavn

Passord

 

(C) Roy's Pressetjeneste - Hobbelstadjordet 31 - Hokksund - Tlf. 32 75 46 25 / 926 38 682
E-post:
roy@pressetjeneste.no - www.pressetjeneste.no

Powered by i-tools.no